maanantai 2. heinäkuuta 2012

Iso melu pienistä tisseistä


 Rintojen kohdalta topattu 
lasten uima-asu närkästyttää

"On härskiä, että pikkutytöistä pyritään 
tekemään aikuisempia kuin he ovat",
 helsinkiläinen äiti sanoo.


Hel­sin­ki­läi­nen 9-vuo­tiaan ty­tön äi­ti Pen­ni Osi­pow jär­kyt­tyi, kun hän kä­vi vii­me vii­kol­la Stock­man­nin ta­va­ra­ta­los­sa kat­so­mas­sa las­ten ui­ma-asu­ja.
Hän löy­si tyt­tö­jen ui­ma-asun, jon­ka ylä­osa on rin­to­jen koh­dal­ta to­pat­tu. Vaat­teen pie­nim­mät koot oli­vat 128–134-sent­ti­sil­le lap­sil­le, jot­ka ovat Suo­mes­sa yleen­sä 8–9-vuo­tiai­ta.

"On härs­kiä, et­tä pik­ku­ty­töis­tä py­ri­tään te­ke­mään ai­kui­sem­pia kuin he ovat. Täl­lai­nen vaa­te an­taa vää­rän vies­tin lap­sil­le. On omi­tuis­ta, et­tä Suo­mes­sa myy­dään täl­lai­sia", Osi­pow sa­noo.
Osi­pow ker­too lait­ta­neen­sa asus­ta ku­van Fa­ce­boo­kiin ja saa­neen­sa muil­ta­kin när­käs­ty­nei­tä kom­ment­te­ja. Hän on myös an­ta­nut kau­pal­le pa­lau­tet­ta.
Ui­ma-asun val­mis­ta­jan Esp­ri­tin Suo­men-toi­min­nois­ta vas­taa­va Piia Ros­si sa­noo ym­mär­tä­vän­sä äi­din reak­tion.
"­Mei­dän tar­koi­tuk­sem­me ei ole mis­sään ta­pauk­ses­sa teh­dä lap­sis­ta ai­kui­sia", Ros­si sa­noo.
"­Ky­sees­sä on kui­ten­kin glo­baa­li, tei­neil­le suun­nat­tu mal­lis­to, ei­kä si­tä voi­da muun­nel­la maas­ta toi­seen. Sa­mo­ja vaat­tei­ta myy­dään esi­mer­kik­si Kii­nas­sa, jos­sa 128-sent­ti­set lap­set ovat van­hem­pia kuin Suo­mes­sa."

Ros­si ko­ros­taa, et­tä ky­sei­sen ui­ma-asun top­paus on hy­vin ohut, ei­kä saa rin­to­ja näyt­tä­mään suu­rem­mil­ta. Sen voi ha­lu­tes­saan ot­taa pois. Sa­maa asua on myyn­nis­sä myös il­man top­paus­ta.
"­Jois­sa­kin tei­ni­mal­lis­ton ui­ma-asuis­sa on ohut top­paus sik­si, et­tä mur­ros­ikäi­set ty­töt ha­lua­vat usein suo­ja­ta ke­hit­ty­vää po­vea. Tä­mä on hy­vin herk­kä asia mo­nil­le ty­töil­le."
Stock­man­nin vies­tin­tä­pääl­li­kön No­ra Ma­li­nin mu­kaan on vai­kea ve­tää tark­kaa ikä­ra­jaa, mil­loin lap­si siir­tyy pien­ten las­ten vaat­teis­ta kou­lu­lais­mal­lis­toon.
"­Ky­sees­sä on kou­lu­ikäis­ten vaa­te, jon­ka koot al­ka­vat 128 sen­tis­tä ja ulot­tu­vat 170 sent­tiin. Me os­tam­me jo­kai­ses­ta mal­lis­tos­ta kaik­ki koot."


Väes­tö­lii­ton asian­tun­ti­ja­lää­kä­rin Rai­sa Cac­cia­to­ren mie­les­tä top­paus ui­ma-asun ylä­osas­sa en­nen mur­ros­ikää ko­ros­taa ai­kui­suut­ta.
"­To­pat­tu ylä­osa vie lap­sen aja­tuk­set sii­hen, et­tä hä­nel­lä pi­täi­si ol­la jo rin­nat, vaik­kei ole­kaan."
Cac­cia­to­re ko­ros­taa, et­tä ai­kuis­ten pi­täi­si suo­jel­la lap­sia kai­kil­ta ul­ko­nä­kö­pai­neil­ta.
"A­la­kou­lui­käi­sil­lä on oi­keus kes­kit­tyä miet­ti­mään, py­syy­kö hiek­ka­lin­na ka­sas­sa, leik­kiä ja iloi­ta lap­suu­des­ta. Lap­sel­la on oi­keus tun­tea, et­tä hän kel­paa juu­ri sel­lai­se­na kuin on."
Cac­cia­to­ren mie­les­tä vaa­te­teol­li­suu­des­sa on huo­les­tut­ta­va tren­di, jo­ka te­kee lap­sis­ta ai­kui­sem­pia. Hä­nen mie­les­tään vaat­teen myy­jäl­lä eli täs­sä ta­pauk­ses­sa Stock­man­nil­la on vas­tuu sii­tä, mi­tä lap­sil­le tar­jo­taan. "­Tot­ta kai pie­nim­mät koot voi jät­tää os­ta­mat­ta. Vii­me kä­des­sä ra­jan ve­tä­vät van­hem­mat."

Lap­si­asiain­val­tuu­tet­tu Ma­ria Kai­sa Au­la sa­noo, et­tä täs­sä on myös ky­se glo­ba­li­saa­tion lie­veil­miös­tä.
"­Jos mal­lis­tot rää­tä­löi­täi­siin eri mark­ki­noil­le, täl­lai­sia asu­ja tus­kin näh­täi­siin pie­nim­mis­sä ko­ko­luo­kis­sa Suo­mes­sa", hän sa­noo.
"­Ku­lut­ta­jan kan­nat­taa an­taa kau­pal­le pa­lau­tet­ta, jos ko­kee tuot­teet lap­sen ke­hi­tyk­sel­le on­gel­mal­li­sik­si", Au­la sa­noo.
   
Jaana Savolainen
  
Ei mitään lisättävää.
  
Kai pikkupojillekin valmistetaan jo topattuja boksereita..? Ihan vaan reiluuden nimissä. 
  
Henriikka
  

2 kommenttia:

  1. Ounou, voi tätä hullua maailmaa!

    VastaaPoista
  2. Hullu maailma ja hyvää tekstiä! Blogis vaikutti muutenki tosi kivan oloiselta, jäin lukemaan pidemmäksikin aikaa :)

    ❤: http://kehvelijehnakas.blogspot.fi

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...