sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Hitlerin tositelevisio


Natsidiktaattori Adolf Hitler oli tositelevisio-suunnitelmiensa kanssa kovasti aikaansa edellä. Hän huomasi televisiossa, ja ennen kaikkea tositelevisiossa piilevän mittaamattoman propaganda-arvon jo 1930-luvulla. Hitler halusi luoda ohjelman Hans ja Gelli –nimisen pariskunnan jokapäiväisestä arkielämästä. Tuon sarjan voimin hän olisi opettanut kansalleen ”oikeaoppista arjalaista elämää”. Hitlerin suunnitelma ei ehtinyt saada tuulta siipiensä alle ennen kuin liittoutuneet jo valtasivat Saksan.



 ”Voimme näyttää, mitä haluamme. 
Luoda todellisuuden, jota Saksan kansan täytyy jäljitellä.”
Josef Goebbels, natsien propagandaministeri

Hyi.

Mielen valtaa hullu ajatus: Haluaakohan joku tänäkin päivänä piilosyöttää aatteita poloiseen alitajuntaamme tositelevision välityksellä. Ehkä usuttaa meidät omaksumaan Big Brother –tyylinen vastuuton elämäntapa? Vai tulisikohan meidän ottaa vaikutteita Viettelysten saaren loputtomista parinvaihto-orgioista? Niin tai näin, noillakin sarjoilla on katsojia, jotka ilman huolen häivää imevät niistä käyttäytymismalleja ja soveltavat näkemäänsä surutta omaan elämäänsä. Olkaamme valppaina ystävät.

Hitlerin suunnitelmista voi lukea lisää täältä.

Yritän nyt sulkea Hitlerin pois mielestäni. Yrittäkää tekin. Tulee vain paha mieli muuten.

Henriikka


1 kommentti:

  1. Lukaisin joskus juuri tuosta Hitlerin tosi-TV-jutusta. Nykyisinkin pistää ajattelemaan, ovatko Tosi-TV-ohjelmat jonkinlaista propagandaa.

    Ajatellaan nyt vaikka BigBrotheria. Teineille näytetään, miten latvasta lahot bimbot ja muskelimasat ryypiskelevät ja naivat toisiaan suljetussa tilassa, riitelyn ja typerien tehtävien saattelemana. Ajatelkaa, miten hienot roolimallit meille jaetaan TV:n kautta. Vähän pelottaa, millaisia aikuisia nyt varhaisteini-iässä olevista kasvaakaan...

    Muuten, katsoppa oheisesta linkistä löytyvää tavaraa. Children And TV Violence, amerikkalainen sivusto. Löytää aika monia pointteja, joiden kautta tarkastella nykyistä TV-tarjontaa... http://www.aacap.org/page.ww?name=children+and+TV+violence&section=Facts+for+Families

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...