Kun aikoinaan muutin kotoa omilleni
osaksi epämääräistä kommuunia, jouduin törmäyskurssille täysin uudenlaisen
ajatuksen kanssa. Minua pidettiin uusavuttomana. Syy ei suinkaan ollut siinä,
etten olisi osannut kuoria perunoita tai vatkata kermasta vaahtoa, saati
loihtia mureita sisäfileepihvejä kera kermaisen pippurikastikkeen ja
parsakaalipiiraan, ei. Minä osasin kaiken tuon. Syyksi riitti yksinkertaisesti
se, etten osannut käyttää mikroaaltouunia. Niin, tuota keittiön palvottua
keskipistettä. Ketään ei liikuttanut, jos joku ei osannut käyttää oikeaa uunia.
Sitä pidettiin vain normaalina.
Meillä ei lapsuudenkodissani ole
mikroa, ei astianpesukonetta tai edes vedenkeitintä. Ensimmäinen
kahvinkeitinkin rantautui taloon vasta toissa jouluna. Mutta me pärjäämme,
kiitos kysymästä, me pärjäämme loistavasti! Muille ihmisille tilanteemme tuntuu
olevan paljon mieltä raastavampaa. Olemme tottuneet pesemään astiat käsin,
olemme tottuneet käyttämään uunia ja hellaa ja päätä ruokaa laittaessa, olemme
myös tottuneet hakemaan perunat ja porkkanat omalta maalta, tomaatit ja kurkut
omasta kasvihuoneesta ja tekemään piparitaikinankin alusta asti itse, ei siinä
ole mitään hirvittävän mystistä.
Mikä on sen sukupolven kohtalo, jolla
tulee sanasta ananas ensimmäisenä mieleen tölkki? Mihin on maailma porskuttamassa,
jos parikymppinen pariskunta on pulassa astianpesukoneen mennessä rikki?
Tavallinen kotiruoka näyttää olevan erittäin ten minutes ago ja kaappitilan
vallanneet valmiiksi raastetut pizzajuustot ja aivan käsittämättömät purkistaan
räjähtäen sinkoilevat tölkkicroissantit tuntuvat suorastaan pilkkaavan nurkassa
nököttävää parsakaalia. Valmiskaakaoiden valtakunnassamme
elintarviketeollisuuden ihmeet painostavat ihmispolot ylenpalttiseen
laiskuuteen.
Keittiö, mitä me sinulla enää teemme?
Suotta kalliita neliöitä tuhlaillaan. Nopeutta, helppoutta, vaivattomuutta.
Tehokasta, tehokasta, tehokasta. Minä annan parsaparalle vielä mahdollisuuden.
Todellisuus on se, että tänäänkin tulen viettämään keittiössäni aikaani
vähintään tunnin ruokaa valmistaen. Hidasta ja tylsää? Joskus sitäkin, mutta
ainakin tiedän, mitä suuhuni mätän.
Olen erittäin iloisesti yllättynyt laajempaakin suosiota saaneesta ns. kotoilu-trendistä. Asioita - ruokaa, vaatteita, käyttöesineitä, yms. - on alettu tekemään entistä enemmän itse, omin käsin, tietoisina siitä, minkälaisten raaka-aineiden kanssa ollaan tekemisissä. Voi osittain olla blogikulttuurinkin ansiota, että kotoilu on kasvattanut suosiotaan huimasti. Toivottavasti ilmiö pitää pintansa.
Olen erittäin iloisesti yllättynyt laajempaakin suosiota saaneesta ns. kotoilu-trendistä. Asioita - ruokaa, vaatteita, käyttöesineitä, yms. - on alettu tekemään entistä enemmän itse, omin käsin, tietoisina siitä, minkälaisten raaka-aineiden kanssa ollaan tekemisissä. Voi osittain olla blogikulttuurinkin ansiota, että kotoilu on kasvattanut suosiotaan huimasti. Toivottavasti ilmiö pitää pintansa.
Henriikka
Jeeeee :) eläköön parsa! Kotoilu kunniaan :)
VastaaPoista