perjantai 8. kesäkuuta 2012

Tosi-TV


Muistatko vielä?
Parikymmentä vuotta takaperin meitä viihdytti Napakymppi, parisuhde-visailu vailla vertaa. Kerran viikossa huomiomme varastivat puoleensa studiolavan täyttävät ihan oikeat ihmiset, sydäntä särkevän aito halu löytää elämänkumppani, ja mikä tärkeintä, keulakuvana iki-ihana yhden jos toisenkin kotirouvan kinttua notkauttanut Kari Salmelainen. Sarjan kulta-aikana, 80-luvun lopulla, katsojaluvut ponkaisivat jopa 2,7 miljoonaan Napakympin ystävään ja visailussa ehti 17 vuoden aikana vierailla tuhansittain sinkkuelämään tympääntyneitä kohtalotovereita. Ohjelman suosiota tutkittiin akateemisesti. Sitä arvostettiin, sitä odotettiin, siitä nähtiin unia. Sitä katsottiin yhdessä koko perheen voimin. Joka ikinen lauantai-ilta.

Nykyään on vähän erilainen kilkatus kellossa. Tositelevisio-määritelmän alle voidaan kasata lukematon määrä erilaisia ohjelmia, niitä kun tuntuu piisaavan meille jokaiselle, sekä katsottavaksi että tähditettäväksi. Kuka tahansa voi tulla tosi-tv –staraksi, kuinka hyytävää.

Töllömme tuuttaa tositelevisiota joka lähtöön. Päivittäin saamme ihmetellä eri alojen ammattilaisten elämää: Poliiseja, Sairaalaa, Matkaoppaita, kaikenlaisia arkipäivän sankareita. Häiden ystäville ei tule tylsää Neljät häät, Häät sulhasen tyyliin, Satuhäät ja lukuisten muiden hääsarjojen parissa. Joidenkin randomihmisten videopäiväkirja-vuodatuksista kiinnostuneet voivat ruokkia sieluaan Iholla-ohjelman tahtiin. Romantiikasta haaveileva saa tyydytyksen monenlaisten Jussien käsittelyssä, muiden muassa MiljonääriJussin ja MaaJussin. Rahanahneille visailuhenkisille on varattu oma siivu ohjelmalistalta: Haluatko miljonääriksi, Heikoin lenkki, Faces… Taidoillaan voi rehennellä myös Diilissä sekä kokki- ja sisustusmittelöissä. Tähteydestä uneksitaan Idolssien, Talenttien ja huippumalliohjelmien kulisseissa.

Jos mikään edellä mainituista ei kiinnosta, voi kanavasurffalla seuraamaan ihan rehellistä idiotismia, se on helppoa, eikä sitä tarvitse hävetä, kaikki tekevät sitä joskus. Idiotismia voi löytää kaikkialta, muun muassa MTV:ltä Jersey Shoren merkeissä. Mikäli Amerikkabimbojenkaan jutut eivät jostain käsittämättömästä syystä viehätä, voi katsoa vaikka… Noh, mikä nyt olisi vielä turhempaa kuin yli-ikäisten teinien draama… Tuuri? Katsos vain, siis kaikille jotain, eikö!  

Idiotismia mehukkaimmillaan. Arto Länsman ja Johanna Tukiainen saivat toisensa televisiokameroiden edessä. Ainakin hetkeksi...

Tositelevision synty

Tässä vaiheessa olemme kai yhtä mieltä siitä, että tositelevisiosarjoja piisaa totta tosiaan. Aina ei ole ollut näin. Katsotaanpa seuraavaksi muutama vuosikymmen taaksepäin, mistä kaikki lähti liikkeelle.

Piilokamera, 1948-2004
"Smile! You're on Candid Camera!” Kaikki me olemme kuulleet tuon lauseen kerran jos toisenkin. Piilokamerasarjassa salakuvataan ihmisten joutumista noloihin tilanteisiin, sitten studiossa yhdessä nauretaan noille tilanteille. Kevyttä, harmitonta, tyypillistä Amerikkalaista. Riittävän simppeli ja toimiva tosi-tv-idea porskuttaakseen pinnalla läpi vuosikymmenten!

Cops – Lain nimessä, 
ensimmäinen jakso 11.3.1989

           Bad boys, bad boys
   Whatcha gonna do, whatcha gonna do
                               When they come for you

Lain nimessä on yksi Yhdysvaltojen pisimpään esitetyistä televisio-sarjoista. Siinä seurataan poliisien työtä. Sarjan katsotaan olevan ensimmäinen ”virallinen” tosi-tv-sarja.

MTV The Real World
Ah, ihana 90-luku, MTV:n kulta-aikaa. The Real World sai inspiraation 70-luvulla esitetystä dokumentaarisesta An American Family –sarjasta. The Real World –sarjassa joukko ihmisiä elävät saman katon alla, yrittävät tulla toimeen. Jokainen kausi oli kuvattu eri kaupungissa.

Ei tarvitse kovin moneen kertaan arvailla, minkä idean pohjalta Big Brotheria on lähdetty rakentamaan.

Suomalainen tositelevisio

Yksi ensimmäisistä tosi-tv –nimellä kulkevista sarjoista Suomessa on Suuri seikkailu, täysin Suomalainen formaatti. Suurta seikkailua tehtiin viisi kautta, 2001-2005. Ensimmäisenä kautena ei kilpailijoilla, eikä liioin tekijöilläkään ollut käsitystä siitä, mitä tosi-tv on, miten siinä tulisi esiintyä. Kaikki oli mitä aidointa, niin tilanteet kuin ihmiset reaktioineenkin. Nykyään kilpailijat rekrytoidaan rooleihin siten, että kokoonpano lupaa mahdollisimman paljon konflikteja. Draama puree katsojiin, ei ketään kiinnosta sovussa kisailevat, toisiaan kannustavat ihmiset, ei. Tarvitaan hampaidenkiristelyä, selkään puukotusta, mitä tahansa, millä saadaan ihmiset pysymään kanavalla. Tärkeintä ovat katsojaluvut.  

Suuri Seikkailu -jengi, Posio 2001


Tositelevisiotähden todellisuus

Parhaillaan televisiossa pyörivä Supermarjo ja tytöt –sarja on saanut aikaan kommentti-mylläkän netin keskustelupalstoilla. Kiihkeässä väittelyssä puidaan sitä, onko Marjo sittenkään niin superäiti, kuin mitä väitetään ja olisiko superimpaa tehdä vähän vähemmän töitä ja olla enemmän lasten kanssa. Lisäksi kiistellään muun muassa Marjon luotsaaman tanssiryhmän tyttöjen pinnallisuudesta. Sarjassa esiintyvät henkilöt ovat yllättyneitä ja järkyttyneitäkin sarjan lopullisesta ilmeestä ja hyökkäävistä asenteista joita he ovat joutuneet kohtaamaan sarjan esittämisen aikana.

Supermarjo perheineen ja  Lamourettes-tytöt Henna ja Sofia

" Kerran olen siis ohjelman jaksot katsonut, välillä nauroin mutta enemmäkseen itkin. En katso sitä telkasta enkä katso edes mainoksia, vaihdan aina kanavaa. Toivon todella, että ihmiset katsoo ohjelmaa viihteenä eikä ota sitä tosissaan, sillä täyttä totta se ei ole.
Ja niille ketkä haluavat oman realityn, niin haluan sanoa, että ei se niin supersiistiä ole mitä voisi luulla.  "
Sofian blogipostaus
Lue koko juttu Sofian blogista

Onko tositelevisio  nimetty harhaanjohtavasti? Epäilemättä. Yksikään tilanne, jossa on  mukana  kuvausryhmä,  ei  voi olla täysin aito. 
Rankkaa.

Tähän on tultu

Iki-ihana Kari Salmelainen (kuvassa) syrjäytettiin lauantai-illan prime time –paikalta vuonna 2002 ja monen vuoden mediakasvonäkymättömyyden jälkeen hän juontaa tätä nykyä sekä tekijöitänsä että katsojiansa ikävästi nöyryyttävää Ex-Sinkku -ohjelmaa TV Viidellä tissimissi Viivi Pumpasen (kuvassa) vanavedessä. Huhhuh, tähän on tultu, toden totta. Aikaan, jolloin tositelevisiota on vaikea ottaa vakavasti. 

Ei, ei vaikea. Lähes mahdoton.



Henriikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...